torstai 31. tammikuuta 2019

Pihabongausta tontillammeTämän vuoden Pihabongaus järjestettiin viime viikonloppuna, eli 26-27 tammikuuta.
Se on BirdLife Suomen järjestämä tapahtuma, tänä vuonna oli jo 14. kerta.
    Me olemme osallistuneet tapahtumaan melkein alusta asti, lintujen elämää pihalla tulee muutenkin seurattua ympäri vuoden.

Lueskelin BirdLifen sivuilta tämän vuoden tuloksia.
     Osallistujamäärä oli eilisten tietojen mukaan 21471 henkilöä ja 14663 pihaa, joten lintujen seuranta näyttää olevan suosittu harrastus.
Vertailin meidän pihan laskentatuloksia valtakunnallisiin tuloksiin.

Suomen yleisin lintu yksilömääräisesti laskettuna oli talitiainen, kuten viime vuonnakin.
Myös meidän pihalla se on runsaslukuisin lintu.Meillä toiseksi yleisin lintu on mustarastas.
Valtakunnallisella tasolla se oli sijalla 13, ilmeisesti niitä talvehtii eniten täällä Etelä-Suomessa.Koko maan tilastoissa keltasirkku on laskennallisesti toiseksi yleisin lintulaji.
Meidän pihalla se oli sijalla kolme, tänä talvena niitä on ruokintapaikalla ollut tavallista enemmän.  Sinitiaisia on tänä talvena ollut tavallista vähemmän, nyt se oli sijalla neljä, aikaisemmin se on ollut toiseksi yleisin lintu talviruokinnapaikallamme.
Valtakunnallisesti se oli kolmanneksi runsaslukuisin lintu.   Pihabongaustunnin aikana käpytikat pääsivät esiintymisillään meillä sijalle viisi, valtakunnallisti ne olivat sijalla 15.   Pikkuvarpuset ovat tämän talven viihtyneet ruokatarjoilumme piirissä, aikaisempina vuosina niitä on näkynyt vain satunnaisesti.
Laskennan perusteella se oli Suomen neljänneksi yleisin lintu.Laskennan aikana pihallamme näyttäytyivät myös kuusi- ja töyhtötiainen.
Valtakunnallisesti ne olivat sijalla 16 ja 19.

Myös yksi varis näyttäytyi meille ja pääsi laskuihin mukaan.


Yksi puukiipijä käy lähes päivittäin ruokailemassa, mutta laskenta-aikana sitä ei näkynyt.   Lintulaudalla vierailee usein myös kaksi urpiaista, mutta nekin pysyivät bongauspäivänä piilossa.
Laskennassa se oli kymmenenneksi yleisin lintu Suomessa.
6 kommenttia:

 1. Pihabongaus on kivaa puuhaa varsinkin, kun tuloksia voi katsella teidän pihan asukeista otetuista kuvistakin! Minulla bongauspäivinä näkyi vain talitiaisia, sinitiaisia ja mustarastaspariskunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli pihalla melko hiljaista viikonloppuna, mutta maanantain myräkkä sai aikaan oikein rynnistyksen ruokintapaikalle. Onneksi tässä tapahtumassa ei kilpailla lintumäärillä, vaan yksikin havaittu lintu riittäisi vastaukseksi.

   Poista
 2. Kiva katsella hienoja lintukuviasi, itsellä ei ole sopivaa objektiivia.
  Tänä vuonna keltasirkkuja on ollut pihapiirissä runsaasti. Meillä se pääsi kakkostilalle talitintin jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aikaisempina vuosina ollut vain muutama keltasirkku, nyt niitä on kymmenkunta. Ilmeisesti kun löytävät sopivan ruokapaikan pysyvät paikoillaan koko talven.

   Poista
 3. Minäkin osallistuin tuohon bongaukseen. Meillä oli bongauspäivänä melko hiljaista lintulaudalla. Noin suuresta lajimäärästä kuin sinulla voin vain haaveilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka meillä on melko monta lintulajia edustettuna, niin aina toivoo jonkun uuden lajin ilmestymistä, olisi uutta katseltavaa ja kuvattavaa. Viime talven kohokohta oli, kun tilhiparvi ilmestyi pitemmäksi aikaa ruokittavaksi, tänä vuonna niitä ei ainakaan vielä ole näkynyt.

   Poista