sunnuntai 27. kesäkuuta 2021

Kukintaa perennapenkissä, puissa ja pensaissa

Kesä on puutarhassa hienoa aikaa, jatkuvaa kukintaa.
Jokaisella kukalla, puulla ja pensaalla se on ikävä kyllä lyhytaikainen, mutta onneksi seuraavat lajit odottavat jo kukintavuoroaan.

Tänä vuonna perennapenkin iiriksillä oli viime vuosia runsaammin kukkia.
Niiden vahva sini-violetti väri erottui hyvin vihreiden perennojen keskeltä.
Otin muutaman kuvan unikoista juuri silloin kun kukat olivat aukeamassa.Auenneita kukkia en ehtinyt kuvata ennen sadekuuron tuloa, jonka jälkeen ne olivat melko surkean näköisiä.Tänä kesänä monella puulla ja pensaalla on ollut viime vuotta runsaampi kukinto.
Talon päädyssä kasvava iso kultasade oli täynnä kukkia, tuntui että niitä oli enemmän kuin lehtiä.


Puun alla oli jännä seisoa kuuntelemassa kimalaisten pörinää kukinnoissa.
Nyt se "kultasade" on alkanut, kukinnot ovat muuttuneet kellanruskeiksi ja varisevat maahan.Tontin ainoa sireeni ei tuottanut muiden pensaiden tapaan runsasta kukintoa, vain muutama kukkaterttu koristi pensasta.Tapaninsyreenissä oli viime kesänä vain kymmenkunta kukintoa, nyt se oli täynnä kukkia.
Amiraaliperhoset viihtyivät pensaan kukinnoissa, samoin kimalaiset ja kuoriaiset.Myös alppiruusu kuului tänä kesänä runsaasti kukkiviin pensaisiin.Kuoriaiset ja kimalaiset viihtyivät myös tämän kukkapaljouden keskellä.Koivuangervo aloitti kukintansa hieman alppiruusun ja kultasateen jälkeen, mutta tässä kuvassa ne kaikki kolme saivat värinsä näkyviin.


Jo nuppuvaiheessa leppäkerttuja liikkui koivuangervon kukkanupuilla, kukintojen auettua kuoriaiset mönkivät kukkien keskellä.
Juhannusruusut ehtivät avata ensimmäiset nuppunsa ennen viime keskiviikon valtavaa sade-ja ukkoskuuroa, sen jälkeen osa nupuista ruskistui, eivätkä ne enää auenneet.
Tällä hetkellä purppuraheisiangervot availevat ensimmäisiä kukintojaan, samoin perennapenkissä töyhtöangervot, joten kukinta-aika jatkuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti